Masaüstü Pc bakımı nasıl yapılır bu gün sizlerle bu konuyu inceliyor olalım.

Bilgisayarımızın fiziksel bakımı gerçekten oldukça önemli bilgisayarımızın tozu, termal macunu ve benzeri unsurların tamamen kontrolümüzün altında olması gerekmektedir. Bunun sebebi bilgisayarımızın dış etmenlerden ötürü sıcaklığının artmasını istemeyiz.

Kirli kasa

Kasa temizliği

İlk etapta bilgisayarımızın kasasını temizlemek olacak. Bu gerçekten çok önemli arkadaşlar. Bilgisayarın kasasını seçerken nasıl hava sirkülasyonu düzgün olsun diyorsak, kasayı temizlemediğimiz taktirde sirkülasyondan o kadar ödün vermiş oluruz.

Kasamızı temizlerken evimizde bulunan malzemeleri göz önünde bulundurarak yapmamız gerekmektedir. Ben mikro fiber bez öneriyorum. Bu aşama da bilgisayar kasamızın çıkartılabilen bütün parçalarını çıkartıyoruz. Ön panel üst panel ve kapaklar. Bu panel ve kapakları dilersek yıkayabiliriz. Kasa iskeletimizi mikro fiber bez ile anakart’a temas etmeden siliyoruz. Burada bezimizin ıslak değil nemli olmasına çok özen göstermeliyiz. Mümkün ise bir adet te kuru bez ile üzerinden geçiyor olmamız temizlik açısından daha başarılı sonuçlar almamızı sağlayacaktır.

Bu temizliği 15 gün ile 20 gün arasında tekrarlamamız gerekmektedir. En başta söylediğim gibi çok önemli bir unsurdur. Ancak çok atlandığının farkındayım.

İşlemci ve işlemci soğutucu temizliği

Arkadaşlar burada termal macun yenileme işi de devreye giriyor. Gerçekten bu durum fazlaca tartışıldı farkındayım, ancak bu işin azami süresi ortalama 6 Ay’a tekabül etmektedir. Termal macunumuzun kuruması durumu maalesef kullanmış olduğumuz macunun işlevini yitirmesi anlamına gelmektedir. Buradda nasıl bir termal macuna ihtiyacınız olup olmadığını daha önceki rehberim de sizlere aktarmıştım. Makaleye buradan ulaşabilirsiniz. 

Şimdi işlemci soğutucuya geldi sıra, işlemci soğutucular model model ayırabiliriz. Kule tipi soğutucular, sıvı soğutmalar ve diğerleri. Soğutucularımız her zaman fazla toz tutan bu nedenle kasa içerisindeki hava sirkülasyonunu minimize eden parçalardan birisi. Ayrıca kule tipi soğutma modellerinde işlemci sıcaklığı ile doğru orantılı.

Kule tipi soğutucularda şahsen sert olmayan oldukça yumuşak bir diş fırçasından yardım alabilirsiniz. Oldukça iyi temizlediğini göreceksiniz. Sıvı soğurtma modellerinde ise fanlar ile alakalı bakımı aksatmamanız gerekmektedir. Bunu direkt olarak kasayı temizlerken yapıyor olmanız daha doğru. Ayrıca sıvı soğutma radyatörünü de kesinlikle hava tutarak temizlemeniz gerekiyor. Bu da 6 ayda bir yapılabilir.

Ekran kartı temizliği

Buraya bu başlığı atarken FPS drop yiyorum, bir anda FPS düşüşü oluyor eskiden hiç böyle olmazdı diyenleri duyar gibiyim. Arkadaşlar bunun sebebi yüksek bir ihtimalle ekran kartınızın termal macunu. Ürününüzün garantisi bitmedi ise kesinlikle burada yazılanları uygulamayın. Ürününüzü direkt olarak servise göndererek bakımını yaptırınız. Ancak garantisi biten bir ekran kartınız var ise öncelikle fanlarını sökmeniz ve soğutma bloğuna ulaşmamız gerekiyor bu bloğa ulaştığımızda hava tutarak temizleyebiliriz. Termal macun kısmına gelecek olursak burada da kesinlikle süreç 6 ay içerisinde tekrar edilmelidir. Yoksa FPS düşüşü gibi problemleri oldukça fazla yaşarsınız ayrıca sene de bir termal padlerini de değiştirmek gerekiyor ekran kartımızın. Bu hususta oldukça önemli arkadaşlar.

Anakart temizliği

Anakartımızı temizleyebilmemiz için kesinlikle bir hava kompresörüne ihtiyaç duymaktayız. Havayı çok yakın olmayacak şekilde tutabiliriz. Farklı bir temizleme şekli yok arkadaşlar bununla beraber PSU’muzu da bu şekilde temizlemeliyiz.

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Bu rehberin videolu halini isterseniz yorumlar kısmından belirtiniz.

Bunlar ile beraber termal macun önerim için buraya tıklayınız. 

İlginizi çekebilir; Intel’den Üzücü Haber 7nm’ye Ne Zaman Geçecekler

 

 

BU İÇERİĞE YORUM YAP

Yorumunuzu girin!
Adınızı lütfen buraya girin