Türkiye’nin ilk VR Esports Takımı Kurucusu Cem Gedik İle Röportaj Gerçekleştirdik.
Gamerbase: Sizi tanımayanlar için kendinizden kısaca bahsedebilir misiniz ?
Cem Gedik: Merhabalar sevgili Gamerbase ekibi. Ben Cem “FoyaBey” Gedik. Atari salonlarında Mustapha, İnternet cafelerin açılmasıyla Ultima, Half Life, Quake gibi oyunlarla büyümüş bir neslin, oyun oynamaya asla doyamayacak olan 34 yaşında bir temsilcisiyim. Muğla’da VR Gaming Room isimli işletmenin sahibi, Vroom E-Spor takımının koçu ve yöneticisiyim.
https://www.instagram.com/p/BtwsS3QFYga/
Gamerbase: Yeni bir oyun yaptığınızı ve VR oyun dünyasına damga vuracağını söylediniz. Bize bu oyun hakkında biraz bilgi verebilir misiniz ?
Cem Gedik: Sanal Gerçeklik (VR) oyun sektörü birbirini izleyen, taklit eden, sürekli aynı kalıplarda karşımıza çıkan bir sektör. Oyunumuzun ilk alpha testi yakın bir tarihte duyurulacak. Çalışmalarımız tamamlanana kadar maalesef bilgi veremiyoruz. Ancak sizlere şunu söyleyebilirim ki, biz bu kalıpları tamamen kırmak için yola çıkmış bir ekibiz. Keyifli ve Rekabetçi bir oyun VR dünyasına geliyor!
Gamerbase: Bu platforma oyun geliştirme fikri nasıl aklınıza geldi ?
Cem Gedik: Her şey aslında bir hayal ile başladı. Yıllardır hayatıma şekil veren ve içerisinde bulunmaktan mutlu olduğum oyun sektörüne bir hediye bırakmak istiyordum. VR Gaming Room’u açtığım ilk günden beri insanların neler sevdiklerini neleri başarabildikleri analiz ettim. Yaklaşık 6 ay önce Yazılım uzmanımız Furkan Kıyıkçı (Yazo) ile tanıştım, fikirlerimi anlattım ve “Neden olmasın ki?” dedi. Bir anda kendimizi yeni bir maceranın içerisinde bulduk.
Gamerbase: VR esporu bize biraz anlatabilir misiniz ? Normalde CS:GO ve LoL gibi iki büyük espor oyunu var, VR’de hangi oyunlar popüler ? Bu oyunlar nasıl oynanıyor ?
Cem Gedik: VR Espor normal E-Spor branşlarından farklı olarak gerçek fiziksel faaliyet gösterip aynı zamanda eğlenebildiğiniz bir Spor dalı olarak karşımıza çıkıyor. Özel Fitness Programları bulunan sürekli bir çalışma gerektiren yeni nesil bir spor anlayışıdır. Ligler aslında yeni oturmaya başlasa da Dünyada ESL sponsorluğunda VR League adında bir organizasyon bulunuyor. ESL içerisinde OnWard, Space Junkies başta olmak üzere 4 Adet oyun bulunuyor. Ancak VR Esporun en büyük hazırlıkların bulunduğu oyun Beat Saber’dır dünyada Yaklaşık olarak 2.5 milyon insanın oynamış olduğu ve unofficial bir ligi bulunan bir oyundur.
Gamerbase: VRoom E-Spor takımınızın şu anki durumu nasıl ? Turnuvalar istediğiniz gibi mi? Espor federasyonu size VR yönünde bir destekte bulundu mu ?
Cem Gedik:Takımımız dünyada ilk kurulmuş ilk VR Espor takımları arasında yer alıyor. Muğla’da şuan için çeşitli oyunlarda toplam 23 profesyonel oyuncumuz bulunuyor. Beat Saberda takımlar düzeyinde üst sıralamalarını zorlamaya başladık. Oyunlarda almış olduğumuz başarılar yüzünden Onward ve Space Junkies liglerinden davet aldık ancak istediğimiz sponsoru bulamadığımız için şuan aktif olarak sadece Beat Saber takımımızın çalışmalarına devam ediyoruz. Oyunumuzun çıkmasının ardından Türkiye’nin yine ilk VR E-Spor eğitim Merkezini açmayı dünyanın en iyi VR oyuncularını yetiştirmeyi düşünüyoruz. Federasyonla VR Esporu aktif dallardan birisi olarak ekletmek adına görüşmeye çalıştık ama çok yanaşmadıkları için bu görüşmeleri askıya aldık.
Gamerbase: Türkiye’deki ve dünyadaki VR ortamını karşılaştırabilir misiniz ? Dünyada bu spor dalına nasıl bir bakış açısı var ?
Cem Gedik: Bu konu özellikle üstüne düştüğüm bir konu. Dünyada Sanal Gerçeklik teknolojisi evlerin içerisine girmiş, herkesin haberdar olduğu yeni nesil bir teknoloji. Sanayi,bilim, sanat, oyun, spor gibi bir çok alanda çalışmalar artık VR ile yapılırken ülkemizde kimsenin haberinin olmaması gerçekten üzücü. Aslında bunun bir çok sebebi bulunuyor bizi ilgilendiren kısmı olan oyun konusunda şunu söyleyebilirim ki Oyun sektöründe bulunan aktörlerin (yayıncılar,basın mensupları,yatırımcılar..) bu teknoloji ve geldiği noktaları bilmemesi gerçekten üzücü. Ülkemizden alamadığımız desteği, ilgiyi, paylaşımı Avrupa ve Amerikadan alıyoruz. Profesyonel VR oyuncularının ülkemizde Sadece Muğla’da bulunmasının da asıl sebebi aslında VR Cafelerin oyuncular yerine yatırımcılar tarafından açılması, bir oyunu oynamamış insanların oyunu oynatmaya çalışıp eline yüzüne bulaştırması, Roller Coaster denilen simulasyonlarla insanları bu teknolojiden uzaklaştırması diye özetleyebiliriz.
Cafemize gelen müşterilerimize “Türkiye’nin en iyi VR oyuncuları Muğla’da” dediğimizde komik geliyor, inanamıyorlar ama bizler gelen her insana profesyonel bir şekilde oyun oynatmak için onlara dünyada ilk olan VR oyun arkadaşlığı sistemi ile destek vererek eğlendirmeye, isterlerse eğer profesyonel olmaları adına eğitimlerle desteklemeye çalışıyoruz.
Gamerbase: Türkiye’de ki Espor tutkunlarına VR esporu hakkında ilgi çekecek bir cümle kuracak olsaydınız bu ne olurdu?
Cem Gedik: Arkadaşlar Geç Kalmayın! Türk insanı gerçekten çok yetenekli! Geleceğin platformunda FAKER olma şansını kaçırmayın!
Gamerbase: Ülkemizde bu oyun Espor tarzına öncülük eden bir turnuva organizasyonu varmı ?
Cem Gedik: Maalesef bu tarz bir organizasyon ülkemizde yok. Biz VR Gaming Room ailesi olarak buna öncülük edip yükseltmek amacıyla çabalıyoruz. Bir çok firma ile görüşmeye çalıştık ama maalesef ülkemizde uluslar arası firmalar bile buna yanaşmıyor. Çabalarımız aralıklarla kendimizde güç bulduğumuzda tekrarlanıyor ama bakalım illaki bir gün olacaktır diye sadece ümit ediyoruz.
Gamerbase: Sizi ve takımınızı anlatan bir tanıtım videonuz bulunmakta mı ? Eğer yok ise Türkiye E-Spor severlerin beğenisine sunmayı düşünüyor musunuz ?
Cem Gedik: Takımımızın kendine ait bir videosu bulunmuyor. İnstagramdan oyuncularımızın günlük olarak antrenman hikayelerini , Youtube kanalımızda profesyonel VR oyuncularımızın oynamış olduğu videoları yayınlıyoruz.
Gamerbase:VR Rooma sahip bir Espor takımısınız. Bu oyun alanını oluşturmak sizi çok zorladı mı ?
Cem Gedik:Aslında bakarsanız mantık olarak, kendi oyun odamı oluşturdum ve yetenekli arkadaşlarımı bu oluşuma davet ediyorum. Tamamen VR E-Spor’a uygun bir ortam oluşturmak zorlamaktan çok keyif verici ve eğlenceli oldu.
Gamerbase:VR’ın oyun alanının rahat hareket edilebilecek bir ortam olması gerektiğini düşünüyoruz. VR için nasıl bir alanın olması gerekiyor ? VR’ın güç ve görüntü iletim kablolarının kullanıma ne gibi iyi,kötü etkileri oluyor ? VR’ın kablosuz bir şekilde yapılması mümkün mü ?
Cem Gedik:Aslında Profesyonel VR oyun alanları için 2×2 kare bir alan bile yeterli oluyor. İçeride zaten Jostickleri kullanarak hareket ediyorsunuz. Kendi Oyun odanızda kolayca kurabileceğiniz bir sistem aslında. Sadece ilk etapta Profesyonel bir VR oyuncusunun sizi yönlendirmesine, eğitmesine izin vermeniz gerekiyor. Kablosuz VR oyun teknolojisi yakın zaman içerisinde çıktı Oculus firmasının Quest ürünü Avrupa,Amerika,Asya ülkelerinde yüksek miktarda satıyor ancak ülkemizde kimsenin haberi yine yok. Bunun sebebi aslında firmanın ülkemizde faaliyet göstermemesi ve resmi olmayan satıcıların fiyatları inanılmaz pahalı olarak göstermesidir.
Gamerbase: Röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Eklemek istediğiniz bir şey var mı ?
Cem Gedik: Sizlerin bizlere desteği, yaptığımız sporun Türkiye’de ki geleceğine inancımızı artırıyor. Bizler Gamerbase ekibine çok teşekkür ederiz.