Özellikle 90’lar kuşağında doğan kişiler hatırlayacaktır, 2000’li yılların başında atariler yerini bilgisayarlara bırakmış, internet kafeler açılmış ve gençler bilgisayar oyunlarına merak salmıştı. Şimdiki oyunlar gibi grafikleri çok iyi olmasa da, o oyunlar için internet kafelerin kapısında yatılırdı. Peki o dönemin en efsane oyunları nelerdi? Sabahtan akşama kadar oynanan, okullarda muhabbetleri yapılan ve oynamaktan aşırı zevk alınan 2000’li yılların en efsane bilgisayar oyunlarını sizler için bir araya getirdik.
Half Life – 19 Kasım 1998
1998’de piyasaya çıkan efsane oyun Half Life. Hikaye modunun yanı sıra, multiplayer olarak oynanması oyuncular tarafında çok beğenilmişti. İnternet kafelerde turnuvaları düzenlenir, mahalledeki arkadaşlarla toplanıp eğlencesine Crossfire atılırdı. Hatta okullardaki bilgisayar sınıflarında gizlice oynanırdı. Hala çoğu oyuncu tarafından online modu oynanmaktadır.
Knight Online – 15 Temmuz 2002
2002 yılında piyasaya sürülen ve bir neslin PC başında bel fıtığı olmasına, gözlerinin bozulmasına ve çeşitli hastalıklara yol açan o efsane oyun. Başına oturduğumuzda saatlerce kalkmaz ve tüm harçlığımızı internet kafelere yatırırdık. Yeri gelir kız taklidi yapar karşımızdakinin envanterini soyar, yeri gelir internet kafe bilgisayarına program kurup oraya oturan oyuncunun envanterini çalardık. Gece mesaisinde çalışan babasıyla beraber çar kasan aileyi bile gördü bu gözler:)
Counter-Strike – 8 Kasım 2000
Half Life‘ın ardından Valve tarafından geliştirilen Counter-Strike efsanesi 8 Kasım 2000 tarihinde ortaya çıktığında oyun dünyasında yer yerinden oynamıştı. Teneffüslerde takımlar ayarlanır ve okul sonrası internet kafeye gidilip kolasına maçlar yapılırdı. Sonrasında küresel anlamda turnuvaları düzenlenir hale geldi. Hala milyonlarca oyuncu tarafından oynanan bu efsane oyun hakkında ne yazsak inanın az kalır.
GTA – Vice City – 27 Ekim 2002
Oyun dünyasının kaderini değiştiren 3 boyutlu oyun, açık dünya oyunlarının atası, efsane oyun karakteri Tommy Vercetti. Bu 3 cümle tabi ki oyunu anlatmaya yetmez. Ancak oyundaki karakteri istediğimiz gibi yönlendirebilmek, yayaları ezmek, çılgınca araba kullanmak, polislerden kaçmak ve görevleri yapmak oyunu diğer oyunlardan ayırmış ve milyonlarca oyuncunun gönlünde taht kurmuştu.
Need For Speed – Underground – 17 Kasım 2003
Araba yarışları kategorisinde zamanın en unutulmaz oyunu. Belki de çoğumuz araba sürmeyi bu oyun sayesinde öğrendik. Oyundaki tüm yarışları kazanmak için az mı uğraştık. Hele bir de arabaları modifiye etmek yok mu!
Age of Empires II – 30 Eylül 1999
Oyunun daha eski versiyonları olsa da asıl patlamayı Age of Empires 2 ile yaptılar. Strateji oyunlarının başını çeken bu oyunda zeki olan kazanırdı. İnternet kafelerde takımlar oluşturup, saatlerce uğraşıp çağ atladıktan ve geliştikten sonra, 10 dakikalık savaş sonucunda kazanan belli olurdu. Oyunda Türk ırkının da olması oyuna olan sevgimizi daha da artırmıştı.
Medal of Honor : Allied Assault – 20 Ocak 2002
2.Dünya savaşı hakkında birçok bilgiyi bu oyunu oynadıktan sonra öğrendik. Sürükleyici hikayesi ve aksiyon dolu bölümleriyle oynarken zamanın nasıl geçtiğini bilmezdik. Özellikle Omaha çıkarması, zamanın en iyi oyun bölümlerinden biri olmuştur.
Championship Manager 01-02 – 12 Ekim 2001
Futbol hastası gençlerin taktik bir analizciye dönüştüğü ve genç yetenek avına çıktığı o efsane oyun. Başına oturduğumuzda saatlerce kalkmaz, kurduğumuz takımlarla başarıdan başarıya koşar, kupalar kaldırırdık. Saç baş yolduran ve bir türlü yıldızı parlamayan genç yetenekleri de unutmayalım. Sahi ne oldu onlara hala parlamadılar mı?
Quake 3: Arena – 2 Aralık 1999
FPS oyunlarında başı çeken ve hız ve adrenalin en üst seviyelerde olduğu, 3 boyutlu oyunlardan Quake 3. 1999 yılında piyasaya çıkan oyun çok beğenilmiş, multiplayer modu sayesinde oyun severlerden tam not almıştı. Gençler o zamanlar Counter-Strike severler ve Quake 3 severler olarak ikiye ayrılmıştı.
FIFA 99 ve 2000 – 10 Haziran 1998
Hızlı futbol, ilginç gol sevinçleri, gerçeğine uzaktan yakından benzemeyen futbolcular ve aniden gelip oyuncuları kaçıran uzaylılar… Kendimizi Tsubasa sanarak kalemizden topu alarak rakip kaleye gidip gol atmaya uğraşır, klavyenin tuşlarına daha sert basıp daha hızlı şut çekmeye çalışırdık. Güzel günlerdi, özlenen günler.
Max Payne – 23 Temmuz 2001
Zamanın en efsane hikayeli oyunu. Ağır çekim ateş etme özelliğiyle bir anda kendimizi Matrix filmindeymiş gibi hissederdik. Çok beğenilen oyunun ikincisi de çıkmış, oyuncular arasında popülerliği giderek artmıştı.
Midtown Madness – 30 Nisan 1999
İster yarışlara katılın, ister caddelerde özgürce gezin. GTA serisi çıkmadan önce oyun severlerin favorisiydi. Kazandığımız yarışlar sayesinde yeni araçların kilidini açar onları kullanabilirdik. Kaldırımlarda yürüyen yayaları ezmeye çalışır ama hiç başaramazdık.
Hitman – 19 Kasım 2000
Bakmayın kel olduğuna, kendisi tam bir suç makinesi ve profesyonel suikastçıdır. Kendisi bir klondur ve kafasının arkasında bir barkod bulunur. Oynamaya doyamadığımız bu oyunun sürekli olarak yeni versiyonları gelmektedir.
Serious Sam – 21 Mart 2001
Severek oynanan bin bir türlü yaratığa, uzaylıya karşı savaştığımız efsane oyun. Aksiyonun hiç dinmediği zamanın efsane oyunlarındandır kendisi.
Red Alert 2 – 23 Aralık 2000
Age of Empires‘dan sonra belki de en iyi strateji oyunu. Ya da bazılarına göre en iyisi. Tek farkları var Red Alert 2‘nin teknolojik bir savaş olması. Nükleer atmak için az uğraşmadık.
Commandos: Behind Enemy Lines – 24 Haziran 1998
Yine bir efsane oyun daha. Düşmanlara gizlice yaklaş ve görevini yap. 2 boyutlu bu oyun zamanında kendimizi general hissetmemize sebep olurdu. Zorlu bölümleri geçmek için az mı uğraşmadık.
Crazy Taxi – 1999
Eğlenceli bir o kadar da aksiyonlu bir oyun. Bakmayın taksi olduğuna, müşterileri zamanında gideceği yere bırakmak için ecel terleri dökerdik.
Far Cry – 23 Mart 2004
Hikayeli bir oyun olan FarCry, Ubisoft ve Microsoft tarafından geliştirilmiş, zamanın efsane grafiklere sahip oyunudur. Minimum sistem gereksinimlerini gördüğümüzde ağzımız açık kalmıştı.
Mafia – 28 Ağustos 2002
Konusu ve görevleriyle o dönemler efsane olmuş oyun severlerin aklına kazınmıştı. Oyunun oynanışı ve görevleri kadar müzikleri de çok beğenilmişti.
Wolfenstein- Enemy Territory – 28 Mayıs 2003
2.Dünya Savaşı’nı konu alan bol aksiyonlu bir oyun. Emir komuta zincirine bağlı olarak size verilen tüm görevleri yapmak durumundaydınız.
The Sims Serisi – 31 Ocak 2000
Özellikle elit gençler ve kızlar arasında oynanırdı. Counter-Strike, Call of Duty ve Age of Empires gibi oyunlar oynayan kesim bu tarz oyunları sevmez, oynayanlardan da pek haz etmezdi.
StarCraft I – 18 Aralık 1998
Değişik bir strateji oyunu olarak karşımıza çıkan StarCraft, kötü grafiklerine rağmen etkileyici bir oyundu.
Resident Evil 2 – 21 Ocak 1998
Raccoon City‘nin genç ve yeni polis memuru Leon S. Kennedy ilk iş gününde zombilere karşı savaşmak durumunda kalmıştı. Oyunu akşam vakti ve ışıkları kapatarak oynamak yürek isterdi.
Hard Truck
Bir nesil kamyoncu olmaya ve yurtdışına taşımacılık yapmaya bu oyun sayesinde merak salmıştı. Rotamızı belirler, benzinimizi doldurur yola koyulurduk. Euro Truck Simulator oyunun da atasıdır.
NBA Live 2000 –
Basketbol oynamayı seven gençlerin vazgeçilmez oyunu NBA Live. Bir dönemin en güzel basketbol oyunu. Müzikleri ve Video klipleri için hâlâ oynanabilir bir oyundur kendisi.
Worms Armageddon – 1999
Kendileri küçük olsa da öfkeleri çok büyük olan kurtçuklar. İki kişiyle oynanabilmesi sayesinde misafir çocuklarını idare etmek için ideal bir oyundu. Gelişmiş silahlar ile rakibin tüm elemanları sahadan silmek tek hedefimizdi.
Tomb Raider: The Last Revelation – 1999
Boyundan büyük işlere kalkıp gizemli olayları çözmeye çalışan bu güzel ablamıza o dönem aşık olmayan yoktu. Yıllar geçti grafikler iyileşti bu ablamız daha da güzelleşti. Ah be Lara Croft yaktın içimizi.
SimCity 3000 – 1999
Geleceğin mimarlarını yetiştiren bu oyunda koca koca binalar diker kendi mahallemizi yansıtmaya çalışırdık. Şimdilerde bu tarz oyunlar pek tutulmuyor maalesef.
Civilization III – 2001
Strateji oyunları sevenlerin listesindeki ilk 3 oyundan biriydi. Efsane savaşlar yapar tozu dumana katardık. Ancak güzelim oyunda Türklerin olmaması canımızı çok sıkardı.
World of Warcraft – 2004
Knight Online‘dan sonra piyasaya sürülen ve bir çok ödül kazanan World Of Warcraft bizleri saatlerce bilgisayar başına kilitleyen bir oyundu.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Oyun Dünyasının En Efsane Karakterleri