
Rust, Facepunch Studios tarafından geliştirilen Steam’den dijital dağıtım yapılan bir hayatta kalma video oyunudur. Oyun, ilk olarak 8 Şubat 2018 tarihinde resmi olarak erişime açılarak piyasaya sürüldü. Hayatta kalma oyunlarına hayran olan ve daha önceden H1Z1 ve Ark:Survival Evolved gibi oyunları oynayan oyuncular hemen Rust’a ilgi gösterdi. Çok oyunculu ve internet gerektiren bir oyun olmasının yanı sıra açık dünya simülasyonu sunması da Rust’ı popülerleştiren etkenlerden biridir.
Oyuna elinizde bir meşale ve taşla başlıyorsunuz. Oyunda hayatta kalabilmek için diğer oyunculardan ve hayvanlardan kaçıp hayatta kalmak ve loot yapıp kendinizi geliştirmeniz ve lootlarınızı güvenli bir evde korumanız gerekiyor. Tabi kocaman bir adada elimizde taş ve meşale ile doğduğumuz haritada gizemli bir o kadar da tehlikelerle dolu bir oyundan bahsediyoruz.

Evet oyuna başladınız ve ilk doğduğunuzda elinizde olan taşla birlikte ağaç kırıp odun elde ettiniz ardından madenlere vurup taş elde ettiniz ve kendinize küçük ama malzemelerinizi koyabileceğiniz bir güvenli ev yapmanız gerekiyor. Evi yaptınız diyelim aslında oyun bundan sonra başlıyor. Sizinle birlikte aynı sunucuya başlayan diğer oyuncuların da ilk işi bu oldu. Artık kendinizi korumak için silah bp’leri (Blueprints: Zanaat Planı) öğrenmeniz gerekiyor. Loot alanlarından bunları elde edebilirsiniz. O zaman hep beraber Rust için en iyi Loot alanlarına bir bakalım.
The Doom (Küre)
Küre oyun içerisinde olan en stratejik loot bölgesidir çünkü kürenin en tepesine ulaşmak için parkuru tamamlamanız gerekiyor. Eskiden daha zor olan bu parkuru artık daha kolay hale getirdiler. Kürenin tepesinde 4 tane askeri sandık bulunuyor. Küre tırmanmaya başlamadan öncede sizi bir çok sandık ve varil bekliyor olacak. Küre içerisinde oyunda sizi etkileyen bir durum olan radyasyon ile karşılaşıyorsunuz. Ama düşük bir radyasyona sahip olduğu için basit giysiler sizin korunmanızı ve sizi zehirlenmekten uzak tutacaktır. Kürenin en altında Petrol Rafinerisi bulunuyor. Yollardan kırmızı varillerden topladığınız Ham petrolleri burada düşük kaliteli yakıta çevirebilirsiniz. Küre’yi sorunsuz bir şekilde lootladığınız taktirde evinize değerli itemler götürebileceksiniz.

Metro Station (Metro İstasyonu)
Rust için yeni bir loot alanı diyebiliriz. Harita üzerinde 10 ile 20 arasında, haritanın durumuna göre değişiklik gösteren tren istasyonu girişi bulunmaktadır. Hepimizin günlük hayatında kullandığı metro gibi diyebiliriz. Giriş kısımlarından girdikten sonra tercihe göre merdivenden inerek ya da asansörü çağırıp en alt kata inmeniz gerekiyor. Yaklaşık olarak 25 katlı olan bu istasyon girişinde ve çıkışında topladığınız lootu almak için düşmanlarınız pusuda yatmış olabilir, dikkatli olun! İstasyon girişleri; genellikle yazı içerisinde size bahsettiğimiz loot alanlarının hemen yakınında bulunuyor. Harita üzerinde tren yolunu görebildiğimiz özel bir harita modu bile var. Asansörden aşağı indikten sonra sizi Tunnel Dweller’ler (Oyun içi botlar) karşılıyor. Lootları almak için ilk olarak botları öldürmeniz gerekiyor. Botlar tren istasyonlarını M92 tabanca veya M39 tüfekle savunuyor. Bu botları öldürdükten sonra üstlerinde bulunan itemler dahil istasyondaki tüm kutuları da lootlayabilirsiniz. Tren İstasyonunda üç tür loot kutusu var. Ahşap sandık, alet kutuları ve nadirde olsa askeri sandıklar mevcut.
İndiğiniz istasyonunun içerisindeki botları öldürüp, sandıkları toplayarak lootunuzu gerçekleştirdiyseniz artık bir sonraki durağa gidebilirsiniz. Bunun için tren istasyonunda yakıt ile kullanabileceğiniz trenler hazır olarak duruyor. Hareket ettirmek için sürücü kabininin arkasındaki depoya biraz yakıt koymanız ve ardından sürücü koltuğuna oturmanız yeterli. 3 vitesli olan treninin ileri gitmesi için ‘w’ ile geri gitmesi için ‘s’ ile yönlendirebilirsiniz. Bununla birlikte, raylarda bir çatala geldiğinizde, kavşaktan geçerken sola dönmek ‘a’yı veya sağa dönmek için ‘d’ tuşlarını kullanabilirsiniz. Önünüzü daha iyi görebilmeniz için farlar da mevcut. Farları açıp kapatmak için ise ‘f’yi kullanabilirsiniz.
Harita üzerinde seyahat ederek evinize loot götürebileceğiniz tren istasyonu benim tercih ettiğim bir loot alanı. Tabi lootlandıktan sonra tren istasyonundan çıkarken asansörden ve merdivenlerden çok dikkatli geçmenizi bir kere daha hatırlatmak istiyorum.

Cargo Ship (Kargo Gemisi)
Kargo gemisini lootlamak için ilk olarak denize açılıp gemiyi yakalamanız gerekiyor. Hemen yan tarafında bulunan bir merdiven vasıtasıyla geminin üzerine tırmanabiliyorsunuz. Yaklaşık 11 bilim adamı NPC’si (oyun içi bot) var, bu yüzden o ganimeti ararken dikkatli olun her an bir kutunun arkasından size sıkabilirler. Son olarak, arkada hızlı bir kaçış için kullanabileceğiniz bir RHIB (tekne) var. Gemide birkaç tane varil bulunuyor. Asıl loot ise kilitli kargo sandığında mevcut. Kargo sandıklarını açtıktan sonra 15 dakika beklemesi süresi vardır. Bu süre dolduktan sandığın kilidi açılır ve içerisinden güzel lootlar çıkar.

Harbor (Liman)
Limanın biri küçük, biri büyük olmak üzere iki çeşidi vardır. Radyasyon burada oyuncuları etkilemez o yüzden ideal loot yapma alanlarından birisidir. Liman içerisinde Geri dönüştürücü ve Küçük Petrol Rafinerisi de bulunuyor. Lootlarınızın geri kalanını dönüştürücülerde dönüştürmek için kullanabilirsiniz. Limanlar kıyılarda bulunuyor erişilebilir kutulara varillere sahip. Depoları, kargo gemileri, batıkları, vinçleri ve askeri kamyonları var. Yeşil kartınız ve elektrik sigortanız varsa, kartınızı kullanabilecek bir oda bulunuyor. Bunun için sigortayı yerleştirmeniz gereken yeri bulup yerleştirdikten sonra yeşil kartla kapıyı açıp lootunuzu alabilirsiniz.

Airfield (Havaalanı)
Havaalanı Radyoaktif bir bölgedir. Oyuna ilk girdiğiniz anlarda lootlanması biraz zor olabiliyor çünkü radyasyondan korunmanız için bir Hazmat’a ya da radyasyondan koruyan bir kıyafete ihtiyacınız olacak. Bu sebeple oyuncular oyuna ilk başladıklarında burayı tercih etmezler. Radyasyondan kendinizi koruyacak bir kıyafet bulduysanız nispeten bol bol loot bulacaksınız demektir.
Havaalanı oynadığınız her haritada bulunur. İki pist ve üç hangardan oluşmaktadır. Her köşesinde gözetleme kuleleri ve içeride bir ofis binasını içerir. Geniş bir alanda bulunan havaalanını lootlarken art niyetli oyunculara karşı gözünüzü dört açmanız gerekiyor. Olduğunuz bölgede bir sürü çalı ve bina bulunması sizi avantajlı konuma getiriyor. Ayrıca, Hava Alanının altından geçen ve beton merdiven deliklerinden geçerek bulabildiğimiz tüneller de bulunmaktadır. Kısacası Havaalanı’nda her bina özgürce keşfedilebilir ve temelde her yerde yatan bir sürü Loot Sandığı ve Varile sahiptir. Havaalanı’nın üç hangarının içerisinde Geri Dönüştürücü, Petrol Rafinerisi, Araştırma Masası ve Tamir Tezgahı da bulunmaktadır. Havaalanının puzzle odalarını lootlamak için elektrik sigortasını, yeşil, mavi ve kırmızı kartları yanınızda götürmeyi unutmayalım.

Water Treatment Plant (Su Arıtma Tesisi)
Su Arıtma Tesisi, Rust’ta lootlanması kolay olan yerlerdendir. Fakat Su Arıtmanın büyüklüğü ve sunulan basit ganimet miktarı nedeniyle en tehlikeli loot alanı damgasını da alabilir. Su Arıtıma’da tıpkı Havaalanı gibi bazı kısımları Radyoaktif bir bölge. Burada hayatta kalmak için bir Hazmat’a ihtiyacınız olacak. Su Arıtma’nın çevresinde yaklaşık 20 ila 25 arasında varil var. Kısa sürede bir alanı lootlamak isteyen oyuncular için popüler bir alandır. Alan içerisinde Geri Dönüşüm Makinesi bulunur. Üzerinizdeki gereksiz malzemelerin dönüşümünü gerçekleştirebilirsiniz. Çeşitli silahlar ve tüfek aksesuarlarının bulunduğu kilitli sandıkları lootlayabileceğiniz bir bölgedir.
Su Arıtma içerisinde de yeşil ve mavi kartlarınızla açabiliceğiniz odalar mevcut. Su arıtma puzzle’nı gerçekleştirdikten sonra odaların içindeki önemli lootlara da sahip olabilirsiniz.

Military Tunnels (Askeri Tüneller)
Rust’ın en kaliteli loot yeridir. Yüksek radyasyon seviyesi vardır bu yüzden Askeri Tünele girmek için teçhizatınızın tam olması gerekir çünkü en kaliteli olduğu kadar aynı zamanda en riskli bölgedir. Çünkü teçhizatına güvenen oyuncular buradaki loot için direkt yola koyulacaktır. Tüm serverdaki oyuncuların düşüncesi bu olduğunda da Askeri Tünel içerisinde ve girişinde fight sayısı çok fazladır. Askeri Tüneller’de NPC’ler tarafından korunmaktadır. Rust’a yeni başladıysanız ve içeride botların nerden çıkacağını bilmiyorsanız ve çok iyi gelişemediyseniz bu tünellere girmemelisiniz. Çünkü sonu ölümle sonuçlanabilir. Bu tünellerde bolca hurda vardır. Yine öldürdüğünüz NPC’lerin üstündeki malzemeleri de lootlayabilirsiniz. NPC’ler tipik olarak orta veya ağır silahlarla sizi karşılarlar. Bu yüzden kesinlikle bir silahla içeri girmelisiniz, yay okla halledebileceğiniz bir iş değil.
Elinizde sigortalar ve kartlarınız varsa puzzle’yi deneyebilirsiniz. Kırmızı kartla açılan odanın içinde çok miktarda Askeri ve Elit Sandık bulabilirsiniz.

Launch Site (Fırlatma Sahası)
Fırlatma Alanı, oyundaki en büyük ve en çok ganimet içeren loot bölgesidir. Fırlatma sahaları, ana alanda yüksek miktarda Radyasyona ve fabrika binasında aşırı miktarda Radyasyona sahiptir ve güvenli bir şekilde girmek için bir Hazmat gerektirir. PVP savaşlarının en çok yaşandığı yer olan Fırlatma sahasında diğer takımlar pusu kurup sizin lootunuza çökmek isteyeceklerdir.
Fırlatma Sahasında loot yelpazesi çok geniş. Çok sayıda Varil, Petrol varilleri, Büyük Ahşap Kasalar, Askeri Kasalar ve Elit Kasalar bulunmaktadır. Yaklaşık 12 askeri sandık ve 4 elit sandık toplayabilirsiniz.
Fırlatma Sahası içerinde belli bir süre içerisinde çıkan bir tank var. Bu tankı 8 hızlı roketle birlikte patlatabiliyorsunuz. Patlattıktan sonra tanktan Elit kasalar düşüyor ve bu kasaların alevlerinin sönmesini beklemeniz gerek. Tam olarak bu sırada pusu yemeniz olası daha önce fırlatmada tank patlatıp pusu yemeyen bir oyuncu görmemeniz imkansızdır. Tanktan aldığınız loot keyfinizi yerine getirecektir.

Oil Rig (Sondaj Kulesi)
Sondaj Kulesi büyük ve küçük olmak üzere iki tane olarak haritamızda bulunmaktadır. Sondaj Kulesi loot içerisinde yüzeceğiniz en iyi bölgelerdendir. Küçük Sondaj Kulesinin güvertesinde 6 tane bot bulunuyor ve 10 tane ganimet kasası mevcut. Büyük Sondaj Kulesinde ise 16 tane bot bulunuyor. Küçük Sondaj Kulesi’ne göre bir tık daha zorlu eğer yeterince mühimmatınız yoksa sizi zorlayacak bir loot alanıdır. Çıkacak olan lootlar askeri düzeyde patlayıcılar, roket, C4 patlayıcı üretiminde kullanılan kaliteli lootlardır. Büyük Sondaj Kulesinde 31’e kadar Ganimet kasası bulabilirsiniz. Aynı zamanda botların üstündeki malzemeleri lootlayabilirsiniz.
Oil’ler yeşil, mavi ve kırmızı olmak üzere 3 bulmaca alanına sahiptir, bu nedenle oraya girmek için üç çeşit Anahtar Kartına da ihtiyacınız olacak. Kartları yanınıza almanız yeterli olacaktır çünkü Oil’lerde elektrik sigortasına ihtiyaç duyulmuyor. Büyük Oil’de çok fazla bilim adamı (bot) var dikkatli olun!

Train Yard (Tren Garı)
Rust’ta en ünlü alanlardan birisidir. Keşfedeceğiniz yüksek binalardan, küçük hangarlara devasa kulelerden, vinçlere kadar genelinin demiryolu raylarından oluştuğu sevimli bir loot alanıdır. Bazı istisnalar dışında her yerinde orta düzeyde Radyasyon vardır. Hazmat’la ziyaret etmeniz gereken bir diğer bölgedir.
Tren Garı bir Onarım Tezgahı, Geri Dönüştürücü, Pompa Krikosu ve Küçük Petrol Rafinerisine erişim sağlar. Tren Gar’ında neredeyse tüm loot türleri mevcut. Örneğin ham petrol varili, Gıda Sandıkları, Büyük Ahşap Sandıklar ve Askeri Kasalara erişebilirsiniz. Tren Garı’nda elektrik sigortası ve gerekli olan kartlarla girebileceğiniz odalar da mevcut. Puzzle’ı tamamlayıp güzel lootları evinize götürebilirsiniz.

Sonuç olarak Rust’ta birbirinden keyifli ve çeşitli türde loot alanları mevcut. Loot alanlarında kendinizi hızlı bir şekilde geliştirip size lazım olan parçaları hatta bir çoğunu bulabilirsiniz. Oyunda bahsettiğim alanlardan daha fazlası bulunuyor. Tercihinize bağlı bir şekilde bu alanları ziyaret edebilirsiniz. Aman dikkat edin lootlamanızı yaptıktan sonra pusan bir düşmana ölmeyin. Ölmeniz dahilinde topladığınız malzemeleri kaybedebilirsiniz. Şimdiden keyifli lootlar. Şans sizinle olsun.
metro kaç dk da yenılenır?