CS:GO Major turnuvaları ilk olarak 2013 yılının sonlarında yapılmış ve günümüze kadar en az iki kez olmak üzere her sene düzenlenmişti. Bu yıl düzenlenmesi gereken her iki Major turnuvası da Covid-19 sebebiyle önce ileri bir tarihe alındı daha sonrasında ise iptal edildi.
CS:GO’nun Major turnuvaları diğer tüm turnuvalardan farklı bir konuma sahiptir. Yalnızca verdiği yüksek para ödülü ile değil, oyunculara ve organizasyonlara sağladığı prestijle ve oyuna gelen imza ve takım yapıştırmalarıyla profesyonel bir oyuncunun CS:GO’da elde edebileceği en büyük başarı olarak görülür. Bu yazımızda en eskiden en yeniye olacak şekilde CS:GO’nun Major tarihini ele alacağız.
DreamHack Winter 2013
Tüm Counter-Strike serilerinde o zamana kadar verilmiş en büyük para ödülü, tam 250,000$, bu turnuvanın hikayesi ise bir değişik, CS:GO turnuvanın öncesinde ilk kez oyuna kasaları getirmiş, bildiğimiz “silah ve bıçak skinleri”, oyun yapımcısı Valve ise sattıkları kasa ve anahtarlardan gelen gelirin bir kısmını turnuvanın ödül havuzuna bağışlamış. Yani bir anlamda “Topluluk tarafından finanse edilen bir Major turnuva” diyebiliriz.
Bu turnuvanın finalinde o zamana kadar her finalde adını gördüğümüz iki dev karşılaşmış, Fnatic vs Nip, çok çekişmeli geçtiğinden emin olduğumuz bu finalin kazananı ise JW, flusha, znajder, pronax ve Devilwalk kadrosu ile Fnatic olmuş. Karşılarında olan diğer efsane takım ise f0rest, friberg, GeT_RighT, Xizt ve Fifflaren‘li NiP.
ESL Major Series One Katowice 2014
Bir önceki Major üzerinden yaklaşık 4 ay geçmiş, para ödülü yine aynı fakat Valve ve turnuva organizatörü ESL önceki turnuvadan ders çıkarmış gibi görünüyor. Ufak bir tiyatro sahnesini andıran DreamHack sonrası devasa bir stadyumda ve dünyanın dört bir yanından gelen hayranların önünde oynanıyor tüm maçlar.
Finale kalan isimler ise yine İsveç devlerinden biri NiP diğeri ise turnuvanın ev sahibi Polanyalı Virtus.pro, kadrosunda Snax, pashaBiceps, byali, NEO ve TaZ gibi efsane isimler barındırıyor, turnuvanın kazananı belki de devasa taraftar desteğini sayesinde Virtus.pro oluyor. Şuan pashaBiceps’in odasında duvarda görünen o muhteşem sahne ortaya çıkıyor.
ESL One: Cologne 2014
Katowice‘de görülen ilginin ardından hız kesmeden bir Major daha düzenlemek isteyen ESL bu sefer Almanyanın Köln şehrinde devasa bir sahnede yine 250,000$ ödüllü Major düzenliyor. İsveçliler ise hayranları şaşırtmayarak yine finale kadar domine etmeyi başarıyor, Nip vs Fnatic, kadrolar hala aynı şekilde, NiP adeta önceki senenin intikamını alarak finali 2-0 geçiyor ve ilk defa Major turnuvası kazanıyor.
DreamHack Winter 2014
İlk Major üzerinden tam olarak 1 yıl geçmiş ve DreamHack bir kez daha Major düzenliyor. Para ödülü yine 250,000$ adres ise NiP ve Fnatic‘in evi İsveç. Son 4’e kalan isimler Na’Vi, Virtus.pro, NiP ve LDLC. Major sahnesinde ilk defa Fransızları görüyoruz, finale kalan takımlar NiP ve LDLC, kazanan taraf ise Happy, shox, kioShiMa, NBK- ve SmithZz kadrolu Fransız takım LDLC.
ESL One: Katowice 2015
Bu kısıma kadar olan Majorlar ESL ve DreamHack arasında adeta bir kapışmaya dönmüş ve galip olan taraf hep ESL olmuştu, peki bu sefer yine CS:GO hayranlarına unutulmaz bir deneyim yaşatmayı başarabilecekler mi? Mekan yine Katowice, Polonya ve yine onbinlerce hayran stadyumu tıklım tıklım doldurmuş ve maçları seyrediyorlar. Finale kalan isimler İsveç titanları NiP ve Fnatic, kadrolarda NiP tarafına allu, Fnatic tarafına ise olofmeister ve KRIMZ eklenmiş. Oynanan 3 harita da bir birine çok yakın geçiyor ve kazanan taraf Fnatic oluyor.
ESL One: Cologne 2015
Sanki bir örüntüyü takip ediyorlar gibi adres yine Almanya, Köln. Yaptığı her Majorda bir öncekinden daha çok kitleyi kendine çekmeyi başaran ESL yine unutulmaz anlara sahne olan bir turnuva yapıyor. Yarı finallerde ilk defa TSM diye bir takım görüyoruz, oyuncuları Danimarkalı, peki kim bu oyuncular? Cevabını yazımızın ilerisinde anlayacaksınız. Finalde Fnatic vs Envyus oynuyor ve Fnatic bu turnuvayı da kazanarak 3. ve son kez Major kazanmış oluyor.
DreamHack Open Cluj-Napoca 2015
2015’in 3. ve son Major turnuvası, bu sefer farklı bir Avrupa ülkesindeyiz, yer Cluj-Napoca, Romanya. Ödül son kez yine 250.000$, finallere yükselen isimler ise Na’Vi, G2, Envyus ve NiP fakat büyük finale NiP yerine Na’Vi çıkıyor ve Na’Vi-Envyus mücadelesini izliyoruz. Kazanan taraf ise çoğunluğunun eski LDLC oyuncularından oluşan kadro ile Envyus oluyor.
MLG Major Championship: Columbus 2016
Bu Major turnuvası aslında tüm Majorlar için bir dönüm noktası denilebilir. İlk defa Avrupa dışına çıkıyoruz, hedef Columbus, Amerika. Valve senede 3 kere yapılan Major turnuvalarının fazla olduğunu düşünüp senede 2 kere yapmaya karar veriyor fakat bu sefer ödül tam 1.000.000$.
Devasa bir basketbol arenasında yapılıyor ve hayranlar her bir koltuğu doldurmuş durumda, yarı finalde Luminosity Gaming ve Liquid karşılaşıyor ve herkesin bildiği, Mirage haritasında B’yi AWP ile tutan coldzera‘nın zıplayarak iki kişiyi vurduğu anlar yaşanıyor. Bu geri dönüşün ardından Liquid’i alt eden Luminosity Gaming finalde Na’Vi’yi adeta ezip geçiyor ve kupanın sahibi oluyor.
ESL One: Cologne 2016
Tekrar Almanya, Köln’deyiz ama bu sefer ödül 1,000,000$, öncesinde dahi adım atacak yer bırakmayan hayranlar bu sefer daha fazla, daha da heyecanlı. Avrupa’da yapılan bir Major’da ilk defa finale ismini yazdıran takımlar Amerikadan oluyor. Team Liquid karşısında eski adıyla Luminosity Gaming yeni adıyla SK Gaming var. Adeta Kuzey Amerika vs Güney Amerika karşılaşması yaşanıyor. Finalde yüzü gülen taraf ise SK Gaming oluyor ve Team Liquid bir türlü finallerde kazanamadığı için artık Team Choquid olarak anılıyor.
ELEAGUE Major: Atlanta 2017
Tekrar Amerika’ya döndük, bu turnuva aslında çok önemli bir yere sahip, bir yıldız çöküyor bu turnuvada, finalde kaybeden Virtus.pro daha sonra hiç bu kadar başarılı olamadı fakat aynı zamanda bir yıldız doğdu; Astralis. 2015 Cologne turnuvasında adından bahsettiğimiz TSM için oynayan Danimarklılar bu sefer Astralis olarak oynuyor ve katıldıkları 2. Major turnuvasında şampiyon olmayı başarıyorlar.
PGL Major Kraków 2017
Bu major kelimenin tam anlamıyla herkes için şok edici oldu, SK Gaming, Astralis, Fnatic, NiP hayır hiç biri kazanamadı. İngilizce’de “Underdog” olarak tabir edilen yani “grup aşamasını geçemez bunlar” denilen takımlardan biri olan Gambit Esports turnuvanın kazananı oldu. Daha da ilginç olanı ise Gambit‘in o zaman ki kaptanı
Danylo “Zeus” Teslenko’nun turnuvadan çok önce Twitter üzerinden yaptığı “Lanet bir major kazanmadan bu oyundan emekli olmak istemiyorum” paylaşımıydı.
ELEAGUE Major: Boston 2018
İzlemiş olanlar bu kısıma geldiklerinde eminim ne kadar heyecanlı olduğunu henüz dünmüş gibi hatırlayacaktır. FaZe Clan ve Cloud9 arasında bir final yaşanıyor, C9 ekibinde bizi her zaman gururlandıran Tarik var.
Sürekli çekişmeli gidiyor haritalar, özellikle inferno haritasında karşılıklı alınan clutch rauntları, uzatmalar ve uzatmalarda kazanılan inanılmaz rauntlar. En sonunda ise kazanan taraf Cloud9 oluyor ve CS:GO tarihinde ilk ve son kez bir Kuzey Amerika takımı Major şampiyonu oluyor. FaZe ise hiç bir zaman burada elde ettiği başarıya yaklaşamıyor.
FACEIT Major: London 2018
Hayranlarının aklında teknik problemlerle dolu bir Major olarak yer etmişti Faceit Major. Fakat hiç bir aksaklık Astralis yıldızına gölge düşüremezdi, bu Major’ın CS:GO topluluğunda ayrı bir yeri bulunur, artık Astralis devri başlamıştır. Finalde rakibi Na’Vi’yi adeta şaşkına uğratan Astralis 2-0 kazanarak kupayı kaldırmayı başarmıştı.
Intel Extreme Masters Season XIII – Katowice Major 2019
Astralis devri devam ediyor fakat hiç beklenmedik bir “Underdog” Finlandiyalı takım çıkıyor ortaya, ENCE, grup aşamasını geçmeleri bile herkesi şaşkına uğratıyor derken finallerde önce Team Liquid‘i ardından Na’Vi‘yi ezip geçiyorlar ve finalde Astralis‘e karşı geliyorlar. Danimarkalı titanlar karşısında pek şansları olmadığı için kaybetseler de uğruna şarkılar yazılıyor ve bir anda CS:GO topluluğunun en sevdiği takım haline geliyor ENCE, kim bilir kazansalardı neler olurdu değil mi?
StarLadder Berlin Major 2019
Geldik günümüze kadar yapılan en son Major turnuvasına, geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğinde yapılan bu Major turnuvası yine süprizlerle doluydu, tıpkı bir öncekinde olduğu gibi “Underdog” takım olan AVANGAR ekibi Team Vitality ve Renegades gibi rakiplerini alt ederek finalde Astralis‘e karşı oynadı. Ve yine rakibine bir harita bile vermeyen Astralis kupayı kaldırmayı başarmış oldu ve böylelikle 4. kez Major şampiyonu oldu. Bu turnuvaya özel Gamerbase ekibi tarafından yapılan Vlog’u aşağıdan izleyebilirsiniz.
Şimdilik bu kadar, 2021’e ertelenen Majorlarda görüşmek üzere.